Duizenden jongeren in debat met hun lokale beleidsmakers over de toekomst van de gemeente

De voorbije weekends vonden meer dan 150 Debattles plaats in Vlaanderen en Brussel. Debatten waarbij jongeren in dialoog gaan met lokale politici over de toekomst van de stad of gemeente. Van Maaseik tot Brugge, in heel Vlaanderen zakten duizenden jongeren af om het te hebben over thema’s zoals mobiliteit, veiligheid bij het uitgaan, participatie, vrije tijd, welzijn…

Beleidsmaker, Tom Lowet (Open VLD Aarschot)

“Voor mij was de eindconclusie van dit debat dat politici steeds bereikbaar moeten zijn. Jongeren snakken naar een modern en transparant bestuur dat inspeelt op de nieuwste trends in onze samenleving”.

Tom De Cock MNM (moderator, op debattle Schoten):

“Het is boeiend om te zien hoeveel jongeren, hoewel ze denken dat ze niets van politiek kennen, eigenlijk toch tijdens zo een Debattle vaststellen: Ja maar wacht, hier heb ik toch een mening over!
En waar zouden ze dat anders kunnen zeggen of te weten komen dan tijdens zo een Debattle.
Dit is een uniek initiatief in Vlaanderen dat we moeten vieren en blijven ondersteunen”.

Nog straffer, deze debatten werden georganiseerd door de jongeren zelf. Een leuk format bedenken om de zaal aan te spreken, moderator boeken, politici uitnodigen, campagne voeren, jongeren bevragen om de politici aanbevelingen voor te leggen... Allemaal met oog om jongeren zo goed mogelijk te informeren en meer stembewust te maken.  

Koen Mekers (jongere op Debattle Sint-Truiden)

"Ik dacht dat het vrij duidelijk was op wie ik ging stemmen. Mede door het debat is de kans groot dat ik een andere keuze ga maken."

De ambitie van Debattle is om samen met de jongeren de komende legislatuur in zoveel mogelijk steden en gemeenten kind- en jeugdvriendelijk beleid te maken. Debattle sensibiliseert, informeert en mobiliseert jongeren om maximaal te wegen op het lokale beleid. Een breed aanbod gaande van ‘hoe moet ik stemmen?’, tools om jongeren te bevragen, idee├źn leren omzetten in beleidsaanbevelingen tot het wegen op partijprogramma’s via een lobbygesprek met politici.