Plant jouw gemeente een belevingsonderzoek? Doe het samen met VVJ!

We bieden een groepstraject of een traject op maat

VVJ krijgt – uit allerlei hoeken – de vraag om steden en gemeenten te ondersteunen bij belevingsonderzoeken bij kinderen en jongeren. 

We bieden geïnteresseerden een traject aan dat loopt van februari tot en met september 2018

Want heel wat gemeenten plannen een belevingsonderzoek met kinderen en jongeren in het voorjaar 2018 als input voor de gemeenteraadsverkiezingen en debattle. In het voorjaar 2019 verwachten we een tweede golf (input MJP).

We nemen de recent gelanceerde jeugdmonitor als basis

We bouwen er een kwalitatief luik aan, noodzakelijk om de kwantitatieve gegevens te interpreteren in functie van goed beleid voor kinderen en jongeren.

We bieden je de mogelijkheid om mee te stappen in een groepstraject of in een traject op maat

Kies je voor het traject op maat?

 • VVJ coacht je één op één in je traject, bv. rond de samenstelling van een representatieve groep, het gebruik van de tool, de aanpak in verschillende contexten… (minimum 2 dagdelen)
 • VVJ analyseert in fase 1 de kwantitatieve data die je zelf verwerft met behulp van de jeugdmonitor (minimum 2 dagdelen, afhankelijk van de hoeveelheid data)
 • VVJ coacht je om het kwalitatieve luik op maat te maken, op te zetten en de analyse te doen van alle verzamelde data (minimum 3 dagdelen). Voor wie dat wenst, kan VVJ ook de analyse van de kwalitatieve data maken (minimum 4 dagdelen extra, afhankelijk van hoeveelheid verzamelde data)
 • VVJ maakt een rapport op maat van je lokaal bestuur waarin we jouw gemeente benchmarken ten opzichte van andere gemeentes. (minimum 2 dagdelen)
 • VVJ coacht in de omzetting van de analyses naar concrete beleidsadviezen en acties. (minimum 2 dagdelen)
 • Je krijgt de mogelijkheid om aan te sluiten bij intervisie met andere lokale besturen. Je wisselt uit over methodieken, tips en tricks om met kinderen en jongeren van alle leeftijden en in verschillende contexten in gesprek te gaan en over hoe je de input uit het traject omzet in beleidsadvies en –acties. (minimum 2 intervisies, 80 euro per intervisie).

Je kiest best voor het individuele traject als je:

 • voldoende budget vrij kan maken voor een belevingsonderzoek
 • het liefst begeleid wordt op maat van jouw individuele context en verwachtingen
 • geen tijd/zin hebt om je te verplaatsen naar groepssessies

Stap mee in het groepstraject

Vanaf minimaal vijf intekenaars op het groepstraject stelt VVJ een groep samen. Meerdere groepen kunnen worden samengesteld op basis van profiel van de gemeentes (ligging, grootte, samenstelling, ervaring). Eén groepstraject bestaat maximaal uit 15 gemeentes.

 • VVJ brengt de geïnteresseerde gemeenten samen. We verkennen samen de mogelijkheden van de jeugdmonitor. We kijken waar aanvullende bevragingstools nuttig kunnen zijn. We sturen de ontwikkeling van een kwalitatief luik samen aan. (minimum 1 groepssessie). De kost voor ontwikkeling voor groepsleden wordt gedeeld. Ontwikkeling op maat van 1 lid kan aanvullend besteld worden.
 • De coaching verloopt in groep. (minimum 3 groepssessies) Je brengt een aantal gegevens vanuit je gemeente mee. VVJ begeleidt je in groep rond bv. de samenstelling van een representatieve groep, het technisch gebruik van de tool, de aanpak in verschillende contexten, hoe in gesprek gaan met kinderen en jongeren…
 • VVJ analyseert in fase 1 de kwantitatieve data die je zelf verwerft met behulp van de jeugdmonitor (minimum 2 dagdelen, afhankelijk van de hoeveelheid data). Voor wie dat wenst, kan VVJ ook de analyse van de kwalitatieve data maken (minimum 4 dagdelen extra, afhankelijk van hoeveelheid verzamelde data).
 • We bespreken de resultaten in groep, waarbij je de resultaten van jouw gemeente kan vergelijken met anderen. VVJ coacht in de omzetting van de analyses naar concrete beleidsadviezen en acties. (minimum 2 groepssessies)

Je kiest voor begeleiding in het groepstraject (minimum 6 sessies) als:

 • je het ziet zitten je maandelijks te verplaatsen en samen te komen (halve dagen) van januari tot juni
 • je belevingsonderzoek wil opzetten in voortdurende interactie met gemeentes die hetzelfde aan het doen zijn

Is dit traject iets voor jou?

Teken vóór 15 januari in voor het groepstraject, log eerst even in en schrijf je dan in

Wat moet dat kosten?

 • De prijs voor een dagdeel begeleiding is 350 euro voor VVJ-leden, 420 euro voor niet-leden.
 • Voor VVJ leden bieden we het groepstraject met 6 basissessies en een kwantitatieve analyse (2 dagdelen) aan voor 1700 euro. Per extra dagdeel kwantitatieve analyse komt er 350 euro bij, hoeveel dagdelen nodig zijn hangt af van de hoeveelheid data die er te analyseren is.
 • Gemeenten die dat willen, kunnen ook de kwalitatieve analyse uitbesteden aan VVJ. Die omvat minimum 4 dagdelen voor 1050 euro. Bij nood aan meer, komt er per extra dagdeel kwalitatieve analyse 350 euro bij.
 • Eventuele extra groepssessies op vraag van de groep: 150 euro per sessie voor leden, 180 euro per sessie voor niet-leden. Voor de analyse van jouw gemeentelijke data en de opmaak van een rapport betaal je aanvullend nog de prijs per dagdeel.
 • Prijzen zijn all-in. Sowieso krijg je een offerte op maat bij intekening.

Waarom zou je hierop intekenen?

 • Doordat je met heel wat gemeenten hetzelfde traject loopt op hetzelfde moment, met dezelfde doelstellingen, heb je meer leerkansen en kunnen wij vanuit VVJ een intensievere ondersteuning aanbieden.
 • Je krijgt niet alleen een rapport voor je eigen stad of gemeente, je resultaten worden ook vergeleken met die van de andere deelnemende steden en gemeenten.

Nog vragen?

Stel ze aan VVJ Jurgen, 03 821 06 03

Meer info over de jeugdmonitor op https://www.jeugdmonitor.vlaanderen.be/site/